Current Affairs Quiz - August 2016

Share this:


Hi Aspirants, here is the Current Affairs Quiz for  August 2016. Questions will be very useful for all upcoming Banking, UPSC, SSC, PSC Exams etc.







1. Which bank has recently launched a program called "Project Ananya" that focuses on improved customer service and offering latest in digital banking services?
Answer: Syndicate Bank
Note: The bank plans to transform 10 % of its branches to the new format in the next 6-12 months. The first Ananya branch was opened by MD and CEO Arun Srivastava.

2. Indian's multinational pharmaceutical company Cipla Limited has appointed ____ as the managing director (MD) & Chief executive officer (CEO) of effective September 1, 2016?
Answer: Umang Vohra
Note: The current incumbent, Subhanu Saxena will step down from his position on August 31, 2016 to attend to emergent family priorities.

3. World Elephant Day was observed on?
Answer: 12 August

4. Supreme Court of India on 12 August 2016 has lifted the ban on registration of high-end diesel cars and SUVs having engine capacity of 2000 cc and above in which city?
Answer: New Delhi
Note: Ruling in this regard was given by SC bench headed by Chief Justice TS Thakur on record the affidavits filed by some car makers and Society of Indian Automobile Manufacturers.

5. World Bio-Fuel Day was observed across the world on?
Answer: 10 August
Note: The day is observed every year with an aim to create awareness about non fossil-fuels (Green Fuels).

6. The 2016 International Youth Day was celebrated on?
Answer: 12 August

7. Name the Chinese table tennis champion who became the fifth male player to complete the Grand Slam by winning gold medal in Rio Olympics 2016?
Answer: Ma Long

8. Which state Government on 10 August 2016 decided to grant 33 percent reservation to women in Urban Local Bodies (ULBs)?
Answer: Nagaland
Note: The decision was announced by the Chief Minister TR Zeliang during the State Level Watershed Conference held in Kohima.

9.  Who topped the 100 Richest Tech Billionaires In The World 2016 List of Forbes?
Answer: Bill Gates

10. Name the Indian cricket player who has equalled Kapil Dev and Bhuvneshwar Kumar's record for taking two five wicket hauls and scoring two half-centuries in a Test series?
Answer:  Ravichandran Ashwin

Note: He has joined Kapil Dev and Bhuvneshwar Kumar as the third Indian player to take two five wicket hauls and score two half-centuries in a Test series. Kapil Dev has achieved it twice in his illustrious career. Bhuvneshwar Kumar achieved this in the five-Test series against England in 2014.

Source : http://sapost.blogspot.in/

11. Union Government has launched the first phase of Smart Ganga City programme in 10 cities located along River Ganga on 14 August 2016. Name the Union Water Resources Minister?
Answer:  Uma Bharti
Note: 10 Cities/Towns are Haridwar, Rishikesh, Mathura, Varanasi, Kanpur, Allahabad, Lucknow, Patna, Sahibganj and Barrackpore.

12. Name India’s top squash player who recently won the prestigious PSA Australian Open held in Melbourne?
Answer: Dipika Pallikal

13. Na Muthukumar who died on 14 August 2016 was a famous?
Answer: Lyricist
Note: He won two national awards for the songs Ananda Yazhai Meetukiral in Thanga Meengal and Azhage Azhage in Saivam. He is the only Tamil writer who wrote 103 songs in single year (2012).

14. Name the Bollywood actors who bagged the best actress & best actor awards at the Indian Film Festival of Melbourne 2016?
Answer: Sonam Kapoor & Nawazuddin Siddiqui
Note: Sonam was awarded for her performance in Neerja & Nawazuddin won for his role of psycho serial killer in Raman Raghav 2.0.

15. Who recently became India's first captain to win two Tests in West Indies?
Answer: Virat Kohli
Note: Bishen Bedi, Ajit Wadekar, Sourav Ganguly, Rahul Dravid and MS Dhoni won one Test each as captain in West Indies.

16. South Indian Bank (SIB) & ____ has recently announced their collaboration to launch co-branded credit cards for the customers of South Indian Bank?
Answer: SBI Card

17. India will be celebrating its ___th Independence Day on 15 August 2016?
Answer: 70th

18. According to a recent research by NASA which planet was habitable for up to 2 billion years?
Answer: Venus
Note: NASA report suggests that the planet had a shallow water ocean & cooler surface temperatures for up to 2 billion years. The findings were obtained with a model similar to the type used to predict future climate change on Earth. Measurements by NASA’s Pioneer mission to Venus in the 1980s first suggested Venus originally may have had an ocean.

19. Name the world No. 61 women badminton player who defeated Saina Nehwal in the group stage of Olympics 2016?
Ans: Maria Ulitina of Ukraine

20. What was the theme of 2016 International Youth Day (IYD) observed on 12 August?

Answer: The Road to 2030: Eradicating Poverty and Achieving Sustainable Consumption and Production

Source : http://sapost.blogspot.in/
  
21. Union Government has constituted a National Committee on Trade Facilitation (NCTF) to develop the pan-India road map for trade facilitation. It will be headed by?
Answer: Pradeep Kumar Sinha, Cabinet Secretary of India.

22. Which bank has recently launch an Unstructured Supplementary Service Data (USSD) based *99# mobile application for their customers for basic banking needs?
Answer: Union Bank of India (UBI)
Note: It was launched in partnership with National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organisation for all retail payments system in the country.

23. India’s first ever BIO-CNG plant producing CNG (Compressed Natural Gas) from agricultural residue was recently inaugurated at?
Answer: Pune, Maharashtra.

24. Who was recently appointed as the new Chief Justice of the Bombay High Court?
Answer: Justice Manjula Chellur
Note: She will succeed CJ Dhirendra Hiralal Waghela who retires on August 24, 2016. She will be second woman Chief Justice of the Bombay HC, after Sujata Manohar in 1994.

25. Govt has conferred Shaurya Chakra posthumously to Lt. Col. E.K. Niranjan of the National Security Guard. Shaurya Chakra is the ___ highest peacetime gallantry medal of the country?
Answer: 3rd
Note: Lt. Col. E.K. Niranjan was killed while defusing a grenade at the scene of the terror attack at Pathankot IAF base in January 2016.

26. Havildar Hangpan Dada has been posthumously honoured with Ashok Chakra on the eve of Independence Day. Ashoka Chakra is the country’s highest award for gallantry during?
Answer: Peace Time
Note: Dada had shown exemplary courage, devotion & gallantry beyond the call of duty during an encounter with a group of terrorists in J&K.

27. Jharkhand government has recently introduced the e-POS (electronic point of sale) system. Jharkhand has become only ___ State in country to have their PDS system digitised?
Answer: 3rd

28. Who won the Gold Medal in the 100m men's Final of Rio Olympics 2016?
Answer: Usain Bolt
Note: Bolt recorded his season best time of 9.81 seconds. American Justin Gatlin settled for a Silver with a time of 9.89 sec & Canada’s Andre De Grasse finishing 3rd.

29. Who recently created history by producing the best-ever performance by an Indian gymnast in the Olympics history?
Answer: Dipa Karmakar
Note: Dipa finished 4th in the women’s vault finals in the Rio. The gold was won by American Simone Biles (15.966).

30. As announced by Union Government on 14 August 2016, the ___ year-old practice of presenting a separate Rail Budget is set to come to an end from the next financial year?
Answer: 92

Note: The Finance Ministry accepted Railway Minister Suresh Prabhu’s proposal to merge Rail Budget with the General Budget.

No comments:

Disclamer

All the information published in this web page is submitted by users or free to download on the internet. I make no representations as to accuracy, completeness, currentness, suitability, or validity of any information on this page and will not be liable for any errors, omissions, or delays in this information or any losses, injuries, or damages arising from its display or use. All information is provided on an as-is basis. All the other pages you visit through the hyper links may have different privacy policies. If anybody feels that his/her data has been illegally put in this web page, or if you are the rightful owner of any material and want it removed please email me at"shashikumarjr@gmail.com" and I will remove it immediately on demand. All the other standard disclaimers also apply.